Het verschil tussen een verkoopadvies en taxatie

Bij een verkoopadvies geven wij aan wat een reële vraagprijs en de mogelijke verkoopopbrengst van je huis is. Bij een taxatie bepalen wij de marktwaarde en maken wij een taxatierapport. Waar je voor kiest is afhankelijk van de fase van het (koop/verkoop)proces waarin je zit en waar je het voor nodig hebt. Een taxatierapport heb je in de meeste gevallen ‘voor een ander nodig’. Zoals een geldverstrekker, de gemeente of de belastingdienst. 

Een verkoopadvies is bij Buijs een GRATIS service. Goed voor tijdens de oriënterende fase. Hierbij wordt zoals gezegd de mogelijke verkoopopbrengst van jouw woning bepaald. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend en kan dus bijvoorbeeld niet gebruikt worden bij het aanvragen van een hypotheek. Dit is wel handig als je benieuwd bent wat je woning zou kunnen op brengen. Hierbij kijken we onder andere naar de ligging van je huis en vergelijkbare verkochte woningen in jouw buurt.

Een taxatie kan niet zomaar door elke makelaar gedaan worden. Iemand moet hiervoor onafhankelijk en gecertificeerd zijn als Register Taxateur (RT). Een taxatie rapport wordt opgemaakt tegen betaling en moet voldoen aan vastgestelde eisen van het NRVT en gecontroleerd worden door het NWWI. Een taxatierapport is heel gedetailleerd en uitgebreid. Een taxatierapport is verplicht bij een hypotheekaanvraag, het afsluiten, verhogen of overzetten van een (opstal)verzekering of hypotheek. Ook wordt een taxatierapport vaak gebruikt om fiscale redenen en bij echtscheidingen. 

Meer informatie of specifieke vragen? Onze teams staan klaar om u verder te helpen en informeren. Blijf op de hoogte voor meer interessante artikelen en nieuws over alle ontwikkelingen in de woningmarkt.