Hoe zit het met overdrachtsbelasting?

Wanneer een woning kosten koper wordt verkocht, betaalt de koper de overdrachtsbelasting. De overdrachtsbelasting bedraagt 2% van de koopsom wanneer de koper de woning zelf gaat bewonen. Indien de koper de woning koopt en deze niet als hoofdverblijf gebruikt, bedraagt de overdrachtsbelasting 8% (10,4% in 2023).

Sinds 2021 betalen starters geen overdrachtsbelasting bij de aankoop van een eigen woning. Voorwaarden hiervoor zijn dat de koper tussen de 18 en 35 jaar is, nog niet eerder gebruik heeft gemaakt van de vrijstelling en de woning niet duurder is dan € 400.000,- (€ 440.000,- in 2023).

Indien er sprake is van twee kopers en slechts één van de kopers tussen de 18 en 35 jaar is, geldt er slechts voor een van de kopers de vrijstelling. Effectief wordt er dan 1% overdrachtsbelasting betaald.

Meer informatie of specifieke vragen? Onze teams staan klaar om u verder te helpen en informeren. Blijf op de hoogte voor meer interessante artikelen en nieuws over alle ontwikkelingen in de woningmarkt.