Prinsjesdag: Belangrijk nieuws voor de vastgoedmarkt

De jaarlijkse Prinsjesdag is weer geweest. En dit bracht ook weer belangrijk nieuws voor de vastgoedmarkt in 2024! De onthulling van de fiscale plannen die een impact zullen hebben op zowel de woon- als zakelijke vastgoedmarkt. Wij hebben de belangrijkste punten voor u op een rijtje gezet:

Woningwaardegrens stijgt naar €510.000: In 2024 wordt de woningwaardegrens verhoogd naar €510.000. Dit is cruciaal voor de startersvrijstelling, zorg dus dat u op de hoogte bent.

Tarief overdrachtsbelasting blijft hetzelfde: Het algemene tarief van 10,4% voor overdrachtsbelasting blijft ongewijzigd, evenals het tarief van 2% voor woningen en de startersvrijstelling van 0%.

Aandelen in VvE en derdenrekening notaris worden anders belast: Er zijn veranderingen in hoe aandelen in VvE en derdenrekeningen van notarissen worden belast. Als makelaars informeren wij u graag over deze ontwikkelingen.

Jubelton verdwijnt: Per 1 januari 2024 wordt de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning (jubelton) volledig afgeschaft.

Hillen-aftrek daalt naar 80,01% in 2024: De Hillen-aftrek wordt verminderd naar 80,01% in 2024.

Verlaging eigen bijdrage in de huurtoeslag: De eigen bijdrage in de huurtoeslag wordt verlaagd met €34,67 per maand, wat de huurtoeslag gunstiger maakt.

Woz-beschikkingen: Veranderingen in de behandeling van bezwaarprocedures tegen Woz-beschikkingen.

Aan derde verhuurd vastgoed onder de BOR en de DSR: Aanpassingen in de regelgeving voor bedrijfsopvolgingsregelingen.

Aanpak ontwijking btw & overdrachtsbelasting via vastgoedaandelentransacties: Veranderingen om belastingontwijking via vastgoedaandelentransacties aan te pakken.

10 Afschrijvingsbeperking gebouwen in de inkomstenbelasting: Er komt een afschrijvingsbeperking voor gebouwen in de inkomstenbelasting.

11 Fiscale beleggingsinstelling (fbi) en Nederlands vastgoed: De regeling voor de fiscale beleggingsinstelling wordt aangepast, wat invloed heeft op investeringen in Nederlands vastgoed.

12 Vennootschapsbelasting 2024 en de mkb-vrijstelling: Wijzigingen in de vennootschapsbelasting en de mkb-vrijstelling.

13 Nieuwe vermogensrendementsheffing (box 3): Er komt een nieuwe vermogensrendementsheffing in 2027.

Dit zijn de belangrijkste punten, maar onthoud dat deze plannen nog door de Eerste en Tweede Kamer moeten worden aangenomen.

Meer informatie of specifieke vragen? Onze teams staan klaar om u verder te helpen en informeren. Blijf op de hoogte voor meer interessante artikelen en nieuws over alle ontwikkelingen in de woningmarkt. Bron: www.nvm.nl